Tippek kezdő kontaktlencse viselőknek (2. rész)

Most folytatjuk előző blogunkban elkezdett témánkat és reméljük, hogy a következő tanácsokat is hasznosnak találják.

  1. A kontaktlencse felhelyezés előtt mindig ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta valamilyen szakadás, sérülés vagy piszok. Ha bármelyiket tapasztaljuk vagy tisztítsuk meg, vagy ha szakad vagy sérült, ne helyezzük fel, hanem keressük fel illesztőnket.
  2. Alakítsunk ki rutin mozdulatokat. Ezek idővel maguktól is kialakulnak, de jó, ha az elején tudatosítjuk magunkban, hogy mikor mit csinálunk. Például mindig ugyanabba a szemünkbe helyezzük fel a kontaktlencsét és mindig ugyanabból távolítsuk el először. Szerezzünk be olyan kontaktlencse tartót, ahol egyértelműen látható, akár még tapintható is, hogy melyik a jobb és melyik a bal lencse tartója.
  3. Nagyon sokféle kontaktlencse folyadékot lehet kapni a piacon, mindenképpen ezeket használjuk a lencsék tisztításához és fertőtlenítéshez. Vizet semmiképp ne használjunk, mert tönkreteszi a lencsét.
  4. Ne felejtsük el ápolószerrel tisztán tartani a kontaktlencsét és tartsuk be az ápolón levő használati utasításokat.
  5. Fürdéshez minden esetben távolítsuk el a kontaktlencsét, mert még a legtisztább vízben is lehetnek kórokozók, amik irritációt és fertőzést is okozhatnak.
  6. Néha előfordul, hogy kiesik a kezünkből a lencse felhelyezés vagy kivétel közben. Ilyenkor vegyük fel és újra fertőtlenítsük le az ápolószerre. Érdemes közel állni a mosdókagylóhoz és valamilyen sötét törölközőt beletenni, hogy könnyebben megtaláljuk a leesett lencsét.