Tippek kezdő kontaktlencse viselőknek (1. rész)

A legtöbb ember először szemüveget használ a látásának javítására és csak ezután tér át a kontaktlencse viselésére. Ahogy a szemüveg viselésének, ápolásának és tárolásának is vannak apróbb szabályai, úgy a kontaktlencse viselésének is. A következőkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a kezdő kontaktlencse viselők számára.

  1. Szinte minden lencse hordónak van szemüvege Azt javasoljuk, hogy a kontaktlencse viselése ellenére mindig hordjuk magunknál a szemüveget, mert bármikor előfordulhatnak apróbb balesetek a lencsével, amiért ki kell venni vagy megsérül és akkor jól fog jönni a szemüveg. De az is lehet, hogy csak pihentetni szeretnénk szemünket a nap folyamán lencsehasználat közben.
  2. Ha bármilyen kényelmetlenséget érzünk a kontaktlencse viselése közben, mindenképpen járjunk utána, mi okozhatja a diszkomfort érzést. Vegyük ki a lencsét, ellenőrizzük, hogy van-e valami szemmel látható probléma vele. Ha nincs, tisztítsuk meg és fertőtlenítsük le, majd helyezzük vissza ismét. Amennyiben még ekkor is érezzük a kellemetlen érzést, keressük fel az illesztőnket.
  3. Minden kontaktlencsének megvan az előírt idő, ameddig használni lehet őket. Ne használjuk a lencséket ennél tovább. Az egyhuzamban ajánlott viselési időt is tartsuk szem előtt, mert vannak olyan lencsék, amelyek nem alkalmasak éjszakai vagy hosszan tartó viselésre.
  4. A kontaktlencse megfogása és felhelyezése előtt mindig alaposan mossunk kezet.