Szemüveg viselés fontossága az UV sugárzás ellen (2.rész)

Nagyon kell vigyázni az olcsó és silány minőségű napszemüvegekkel. Ezek ugyanis több kárt okoznak, mint hasznot. A napszemüveg lényege, hogy a szemet lehetőleg minden oldalról takarja és minden irányból érkező, visszaverődő sugarakat is megszűrje. Ha egy napszemüveg nem rendelkezik megfelelő UV védelemmel vagy a formája miatt sok helyen juthatnak be visszaverődő fénysugarak, akkor a kitágult pupillán keresztül még több káros sugár jut be a szembe, mintha nem lenne rajtunk szemüveg. Szemüveg nélkül a pupilla összeszűkül, ezzel védve magát a sugárzástól, napszemüvegben viszont kitágul a sötétség miatt.

Napszemüveget érdemes olyan helyen vásárolni, (pl.: optikában), ahol azonnal megvizsgálható, hogy az adott napszemüveg mekkora mértékben szűri ki az UV sugárzást. Fontos továbbá, hogy mindig szemüvegtokban tartsuk a szemüveget, mert a különböző karcolódások megsérthetik az UV szűrő réteget és romlik a minősége, vagyis beengedi az UV sugarakat. Ezért valószínűleg a sokéves, használt állapotú napszemüvegek sem lesznek igazi megbízható társaink UV szűréshez.

Gyerekek esetében különösen figyeljünk, hogy csak igazi, 100 % UV védelemmel ellátott szemüveget viseljenek, mert a pár száz forintos játékszemüvegek rendkívül károsak lehetnek a még fejlődésben levő szemükre, mivel ezek nincsenek ellátva a megfelelő UV védelemmel.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a szemeink UV sugárzástól való védelme rendkívül fontos, hogy elkerüljük a látásromlást, szemgyulladást és különböző szembetegségek kialakulását. Mindig hordjunk napszemüveget, amikor a szabadban tartózkodunk és az előrejelzések alapján közepes vagy magas erősségű UV sugárzás van jelen. Figyeljünk oda, hogy a szemüveg a lehető legjobban illeszkedjen az arcunkhoz, hogy a visszaverődő napsugarak ne tudjanak bejutni a napszemüveg alá és keressük a 100 % UV védelem feliratot a termékeken.