Szemüveg viselés fontossága az UV sugárzás ellen (1.rész)

Napjainkban a szemüvegek és napszemüvegek ugyanolyan kiegészítői lettek az embereknek, mint a táskák, ékszerek, sálak és kalapok. Mindkét fajta szemüveg számtalan színben, formában, mintában és persze árkategóriában kapható. Legtöbbeknél a napszemüvegek már előkerültek a szekrényből a téli pihenő után, akiknek pedig nem volt, az első igazi napsütéses napok beköszöntével fognak vásárolni egyet. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk kicsit a napszemüvegek jelentőségéről, ugyanis sokkal többről van szó, mint egy divatos kiegészítő. Egy rosszul kiválasztott napszemüveg jelentős károkat tud okozni a látásunkban, így érdemes néhány dologra odafigyelni.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a napsugárzás káros hatásait. De legtöbbször ezekről a káros hatásokról csak a bőrünk kapcsán esik szó, a szemünket érőkről nem. Az UV sugárzás nem csak tavasztól őszig lehet erős, hanem a téli időszakban is. Továbbá nem igaz az sem, hogy ha árnyékban vagyunk vagy felhős az ég, nincs UV sugárzás és nem éghetünk meg. Sajnos ezek a láthatatlan sugarak képesek áthatolni a fák lombjain és a felhőkön is. Természetesen nem tudnak ugyanakkora mértékű kárt okozni, mint a direkt napsugárzás. Szinte már unalomig ismétlik a bőrgyógyászok, hogy nagy melegben 11-15 óra között lehetőleg ne menjünk ki a napra, se felnőttek, gyerekek meg főleg. Ezek tehát a legfontosabbak, amit az UV sugárzásról valószínűleg mindenki tudott vagy legalább egyszer hallott már. De milyen hatásai lehetnek a szemünkre?

A bőrünket fényvédő krémekkel és ruhával tudjuk védeni a káros UV sugarak ellen. Azonban a szemen keresztül ugyanúgy bejutnak ezek a sugarak és károsítják a szemet. Ezért nagyon fontos, hogy minden évszakban legyen nálunk egy UV 400 vagy 100% UV védelem felirattal ellátott, megbízható gyártótól és forgalmazótól származó napszemüveg. A legtöbb szemüvegre ráírják ma már, hogy UV védelemmel van ellátva, de vásárlás előtt érdemes megbizonyosodni róla, hogy valóban a teljes UV tartományban védi-e a szemünket, vagy csak egy részében.