Az astigmiáról 2. rész

Az astigmia diagnosztizálásához 3 féle módszer áll rendelkezésre. Az automata refraktométer, a szaruhártya topográfiás vizsgálata és a betegtől felvett látásélesség – vagyis, a beteg elmondása a vizsgálat során látott képről. Hiába a technika fejlettsége, akármilyen eredményit is hozott a mérés, a pácienssel való konzultálás elengedhetetlen.

A szemüveglencsék csiszolásának fejlődésével ma már egy körültekintően felírt szemüveggel a szabályos astigmiával rendelkező páciens is láthat tökéletesen. Megoldást nyújthat továbbá a lágy- és a kemény kontaktlencse, és bizonyos esetekben a lézeres beavatkozás is. Azt, hogy melyik megoldás lesz a páciens számára megfelelő, kezelőorvosával való konzultáció után eldönthető.

Ejtsünk szót a lézeres beavatkozásról. Ehhez az ún. excimer lézert használják, ami a szem felszínéről párologtat el egy vékony réteget a környezet felmelegítése nélkül. Ezzel a kifinomult, számítógép által vezért technikával a szaruhártya tökéletes törő felszínné alakítható, vagyis teljes megoldást nyújt az astigmia problémájára.

Látjuk tehát, hogy az astigmia többféle módon kezelhető, ezért, ha bármilyen tünet illik ránk, érdemes utána járni, és minél hamarabb elkezdeni a korrekciót.